tisdag 4 december 2012

Skattjakt i skolan

Idag vill jag dela med mig av något som jag själv börjat ägna mig åt privat men som man också kan använda sig av i skolan och förskolan. Geocaching!
I våras var jag på framtidens läromedel i Uppsala och lyssnade då bland annat på Marie Andersson, lärare på Gotland, som berättade om hur hon använder geocaching i skolan. Det lät spännande tyckte jag. Sedan tänkte jag inte så mycket mer på det, jag arbetade inte så mycket i klass just då och skulle snart få mitt andra barn, fokus var alltså på en del annat :-). 
Senare under sommaren såg jag på Facebook att min bror hade hittat några cacher. Här i Vaxholm! Äntligen fick jag så ett mål för alla mina barnvagnspromenader! Jag insåg att det fanns en hel del skatter att hitta bara här i närområdet...
 
Vad är då geocaching? Man kan säga att det är som en skattjakt utomhus som finns över hela världen. Med hjälp av GPS-koordinater söker man efter cacher. Koordinaterna finns på Internet och man söker reda på dem med hjälp av en GPS-mottagare. Eftersom det numera finns GPS-mottagare i smartphones och surfplattor så kan man även använda sig av olika appar för att hitta skatterna. En cache är en behållare av varierande storlek som är gömd så att andra geocachare kan hitta den. Men en person som inte är "invigd" ska inte kunna snubbla över den hur lätt som helst. I cachen finns en loggbok man ska skriva något i (sitt användarnamn). Det är viktigt att ingen ser när man plockar fram cachen och att man lägger tillbaka den precis där man hittade den. Cacher finns både i naturen och i stadsmiljö och kan vara olika svåra att hitta. Varje geocache har en mer eller mindre utförlig beskrivning kopplad till sig. Där kan man ofta läsa om platsen den är gömd på, vilket i många fall är mycket lärorikt.

För att få en mer ingående förklaring av vad Geocaching är, gå gärna in och läs på den svenska sidan för geocachare.

Marie Andersson har skapat en blogg, Geocaching i skolan, där eleverna själva skriver om geocaching, här kan man också läsa om syftet med arbetet och hur hon arbetar med geocaching med stöd i lgr11. Hon har även en blogg som heter Öpedagogen, där kan man läsa mer allmänt om hennes tankar om IT och skola.

Inom förskolan finns Ann-Charlotte Keiller som jobbat med geocaching med sina barn på förskolan. Hon har lagt upp en hel del filmer på hur hon arbetar här. Börja gärna med att titta på inspirationsfilmen.

Kan detta vara något för er?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar