tisdag 18 december 2012

Göteborg...

Hej på er!

Sitter och lyssnar på radion och  jobbar samtidigt på min uppgift om sociala medier/nätverk. I Göteborg råder just nu upploppsstämning (om man ska tro radion) pga att någon/några skapat ett konto i Instagram där man lagt ut kränkande bilder på unga tjejer. Kontot fick snabbt många "followers" men har nu stängts ner. Genast har rykten börjat gå om vem/vilka som stod bakom kontot och på Facebook har grupper startats som hänger ut personer som KAN ha stått bakom kräkningarna. Ungdomar samlas nu på stan och vid en gymnasieskola för att protestera!
Det här kan man ha många åsikter kring. Hemskt att någon lägger ut bilder som är kränkande. Hemskt att det går rykten om vem/vilka som gjort det. Det finns ju en ganska stor risk att fel person(er) pekas ut.
Det här är ju också någonting som ofta framförs som en av nackdelarna med sociala medier, mobbning och kränkning underlättas. Det är lättare att såra någon som man inte står ansikte mot ansikte med, lättare att gå över gränsen. Samtidigt så får sociala medier upp kränkningarna till ytan, vi kan snabbare upptäcka dem när de finns i ett socialt nätverk jämfört med när de sker på skoltoaletten, eller var kränkningarna/mobbningen nu sker på din skola - förmodligen där vi vuxna inte finns...
Jag tror att det nu kommer höjas en del röster om dessa förfärliga sociala medier, att de borde förbjudas. Men kommer de försvinna? Kommer de förbjudas? Knappast troligt... Så precis som vi på skolorna och förskolorna försöker ha extra koll på de områden i skolbyggnaden och på gården där mobbning och kränkning lättare kan inträffa måste vi också ha koll på våra barns och elevers digitala, sociala forum. Vi ska inte spionera men vi ska finnas där som vuxna. Hjälpa, vägleda och faktiskt ha lite koll på vad som händer. Det är min åsikt. Vad tycker ni? Har ni koll på vad era barn/elever gör på nätet? Hur mycket koll bör vi ha?

Ja, jag vet att bloggen ska handla om inspiration, men jag kunde inte låta bli att skriva lite kring detta ämne då det idag känns extra aktuellt...

onsdag 12 december 2012

Ett kort inlägg med intressant länk

Hej på er!
Har varit lite väl lugnt från mig nu på ett tag... och jag har ju inte tänkt att vara särskilt privat här men lite kortfattat kan jag väl säga att det på den privata sidan har varit lite fullt upp på sistone. Kanske är det likadant för er... mycket på jobbet men också mycket hemma inför jul och ledighet...

Nåväl, sitter här och arbetar med min nästa uppgift på utbildningen. Den handlar om ungdomar och digitala nätkulturer. Nu har jag hamnat på en av KK-stiftelsens skrifter om just detta. KK-stiftelsen har för övrigt en hel del intressanta skrifter som verkligen är värda att läsa. Gå gärna in på www.kks.se och läs mer. Här kommer direktlänken till den skrift jag läser just nu, Unga nätkulturer.

Jag vet att jag inte har uppdaterat mina andra sidor här särskilt mycket på sistone. Ambitionen är att fylla på med länkar och ord i ordlistan, men det är inte alltid ambitionen och dygnets timmar är överens :-)

Kan inte heller lova när det dyker upp ett nytt inlägg här på bloggen, men ambitionen finns i alla fall och jag kan lova ATT det kommer nya inlägg!

Må så gott allesammans!

tisdag 4 december 2012

Skattjakt i skolan

Idag vill jag dela med mig av något som jag själv börjat ägna mig åt privat men som man också kan använda sig av i skolan och förskolan. Geocaching!
I våras var jag på framtidens läromedel i Uppsala och lyssnade då bland annat på Marie Andersson, lärare på Gotland, som berättade om hur hon använder geocaching i skolan. Det lät spännande tyckte jag. Sedan tänkte jag inte så mycket mer på det, jag arbetade inte så mycket i klass just då och skulle snart få mitt andra barn, fokus var alltså på en del annat :-). 
Senare under sommaren såg jag på Facebook att min bror hade hittat några cacher. Här i Vaxholm! Äntligen fick jag så ett mål för alla mina barnvagnspromenader! Jag insåg att det fanns en hel del skatter att hitta bara här i närområdet...
 
Vad är då geocaching? Man kan säga att det är som en skattjakt utomhus som finns över hela världen. Med hjälp av GPS-koordinater söker man efter cacher. Koordinaterna finns på Internet och man söker reda på dem med hjälp av en GPS-mottagare. Eftersom det numera finns GPS-mottagare i smartphones och surfplattor så kan man även använda sig av olika appar för att hitta skatterna. En cache är en behållare av varierande storlek som är gömd så att andra geocachare kan hitta den. Men en person som inte är "invigd" ska inte kunna snubbla över den hur lätt som helst. I cachen finns en loggbok man ska skriva något i (sitt användarnamn). Det är viktigt att ingen ser när man plockar fram cachen och att man lägger tillbaka den precis där man hittade den. Cacher finns både i naturen och i stadsmiljö och kan vara olika svåra att hitta. Varje geocache har en mer eller mindre utförlig beskrivning kopplad till sig. Där kan man ofta läsa om platsen den är gömd på, vilket i många fall är mycket lärorikt.

För att få en mer ingående förklaring av vad Geocaching är, gå gärna in och läs på den svenska sidan för geocachare.

Marie Andersson har skapat en blogg, Geocaching i skolan, där eleverna själva skriver om geocaching, här kan man också läsa om syftet med arbetet och hur hon arbetar med geocaching med stöd i lgr11. Hon har även en blogg som heter Öpedagogen, där kan man läsa mer allmänt om hennes tankar om IT och skola.

Inom förskolan finns Ann-Charlotte Keiller som jobbat med geocaching med sina barn på förskolan. Hon har lagt upp en hel del filmer på hur hon arbetar här. Börja gärna med att titta på inspirationsfilmen.

Kan detta vara något för er?



onsdag 28 november 2012

IT och matematik

Hej på er alla!
Jag ser att det finns en del som är inne och läser, roligt tycker jag! Ni får gärna kommentera blogginläggen också - på så vis kan vi inspirera varandra tänker jag. Jag vet att några har försökt kommentera men inte lyckats. När ni ska publicera er kommentar är det viktigt att ni väljer vem ni vill "kommentera som" i rullisten ovanför "publicera". Väljer ni t.ex. "namn" får ni fylla i ert namn. Svårare än så är det inte :-)

Nu till dagens tips...
Vinnare av årets Guldäpple som delades ut under Skolforum blev Ulrika Ryan. Datorn används i många olika ämnen men i matematik är det inte lika vanligt. Ulrika har arbetat med dator och Ipad i matematiken med sina elever från förskoleklass och belönades alltså i år med Guldäpplet. Jag vet hur jag själv ofta "fastnat" i böckerna med mina elever istället för att prata matematik och ge eleverna en förståelse för ämnet. Det här verkar spännande tycker jag! Någon som blir sugen på att pröva att ta in mer teknik i matematiken? Eller gör ni det redan?

Här berättar Ulrika själv om hur hon lägger upp undervisningen:

 
Läs en artikel om Ulrikas arbete här.

Läs mer om Guldäpplet här.

söndag 25 november 2012

Man behöver inte alltid gå över ån...

... för att hitta sånt som är bra...
Idag vill jag tipsa, eller snarare påminna er om något som finns i er närhet, Vaxholms skoldatatek! Skoldatateket arbetar med IT och specialpedagogik och kan bl.a. ställa upp med utbildningar och utprovningar av lärverktyg inom detta område. Jag tror att de flesta av er känner till verksamheen ganska väl, men ibland kan man behöva påminnas om de resurser man har i sin närhet!

torsdag 22 november 2012

Mobiltelefon i skolan?

Idag kommer jag inte direkt med något tips till er, snarare en fundering och frågeställning. Jag undrar vad ni tycker om mobiltelefon i skolan?
Trots att jag aldrig varit särskilt teknik-fientlig så var jag ganska snabb med att starta mobil-dagis till mina elevers mobiler när det började bli vanligt förekommande för ca 10 år sen. Dagiset var en låda som låstes in i ett skåp under skoldagen, naturligtvis efter ett okej från föräldrarna. Inte tyckte jag att mina elever behövde sina mobiltelefoner när de var i skolan!

Nu har mobiltelefonerna förändrats och blivit "smarta", själv reflekterar jag ibland över hur LITE jag använder min mobil till att ringa... Men jag gör många andra saker, sms:ar, surfar, följer intressanta bloggar, kollar min mail samt använder mig av många olika appar som i många fall underlättar min vardag.

Idag kan man som elev ha stor användning av sin mobil i sitt skolarbete. En dyslektiker kan med en smartphone och "rätt" appar få bättre förutsättningar för att integreras i klassen. Så visst finns det fördelar med mobiltelefoner - men även nackdelar... 
Man kan tänkas sig att de kan störa undervisningen, eleverna får svårare att koncentrera sig, elever och lärare kan filmas i smyg och vi vet också att med mobiltelefoner, datorer och olika sociala nätverk har mobbningen fått en ny arena.

Så hur ser NI på mobilanvändandet i skolan? Titta gärna på detta avsnitt från Lilla Aktuellt, det finns kvar en stund till på svtplay...

tisdag 20 november 2012

Börja blogga?!

Japp, dagens tips i bloggen är att blogga!
Många skolor/förskolor har ersatt sina klass-hemsidor med bloggar istället. Anledningen till detta har ofta varit att man tänker sig att det kommer bli fler och mer aktuella uppdateringar om läraren/eleverna själva kan uppdatera sin sida, istället för att man som lärare ska skicka sitt material till en hemsidesansvarig som sedan ska uppdatera sidan. Detta kan i sin tur bland annat leda till större transparens mellan hem och skola. I Ystads kommun har man arbetat mycket med bloggar och har nu över 200 bloggar i skolan och förskolan. Läs gärna mer om hur de har gjort här.
Naturligtvis måste man ha personuppgiftslagen och upphovsrättslagen i åtanke när man bloggar, precis som när man jobbar med en hemsida. Kan detta vara något för vår kommun tro? Jag har hört att det ska finnas en blogg-funktion i Unikum, någon som vet mer om den?

måndag 19 november 2012

Wikis och processorienterat skrivande

Hej på er!
Nu har jag börjat fylla på med lite information på de olika sidorna... Det går sakta men (ganska) säkert... Som en del av er vet är jag föräldraledig just nu så det gäller att passa på när lillen sover...
Här kommer i alla fall mitt första tips i bloggen. Tanken är att jag så snart som möjligt ska lägga upp länkar relaterade till detta tips på länksidan.

Jag vet att många av er arbetar med processorienterat skrivande. Oavsett om man arbetar med penna och papper eller datorn så är det lätt att det blir rörigt med många olika versioner på datorn, mailen eller på olika papper. Då kan man använda sig av wiki. Ordet wiki kommer från hawaiiska och betyder snabb. Tanken är att besökarna på en wiki-sida själva ska kunna ändra och redigera i en text. Ändringen publiceras direkt

Det finns olika typer av verktyg för att arbeta med wikis men gemensamt är att man har en sida på webben man jobbar i. När man jobbar med wikis i skolan kan det vara bra att ha inloggning så att inte precis vem som helst kan gå in och ändra. Antingen kan man ha en inloggning för hela klassen och arbeta med ett gemensamt projekt. Vill man att eleverna arbetar enskilt med exempelvis processorienterat skrivande kan man skaffa enskilda inloggningar till dem. Eleverna kan arbeta både hemma och i skolan utan att behöva maila sina arbeten fram och tillbaka. Det finns möjlighet att skaffa Wikis gratis exempelvis på pbworks. Du kan läsa mer om pbworks här.
 
Här berättar Sandra Wissting om sitt projekt med Robinson i Stockholms skärgård.


Och här är länkadressen till hennes wiki: http://robinsonsthlm.pbworks.com/w/page/4187296/FrontPage

Dessa länkar och fler därtill kommer jag lägga ut på länksidan.
Så vad säger ni? Kan det här vara något för er?

måndag 12 november 2012

Är lite på gång nu

Nu har jag börjat utforma bloggen med några webbsidor där det ska finnas en del tips. Tankarna om hur jag vill ha det börjar ta form och jag börjar förstå verktyget.
Det är så inspirerande att plugga, man får så många nya idéer och tankar. Lite frustrerande är det att jag är föräldraledig för jag vill ut i verksamheten och pröva mina idéer på en gång! Kanske kan jag få lite utlopp för min vilja att pröva nya saker via er som just nu jobbar... Jag hoppas någon av er vill pröva något av det jag tipsar om OCH berätta sedan för mig hur det gick! Än så länge är den här bloggen och webbsidorna ganska hemliga, men snaaart "outar" jag mig nog på Facebook :-)

onsdag 7 november 2012

Måste ju börja någonstans

Hej!
Pia heter jag, och det här är tänkt att bli en tips- och inspirationswebbsida för pedagogisk personal i Vaxholm. Eftersom jag själv arbetar som lärare här så hoppas jag att jag har ett hum om vad som skulle kunna intressera andra inom skolan och förskolan i "min" kommun. Men nu har jag precis alldeles nyss börjat med Blogger och för att lära mig något om hur denna sida fungerar så tror jag att jag måste börja med att skriva mitt första inlägg - bara för att se hur det kommer se ut :-)
Tanken är att ni i kommunen ska få hjälpa mig med tips via bloggen. Det kommer även finnas en länksida med olika typer av tips samt en ordlista, som nog kan vara bra att ha ibland :-)
Det får räcka för den här gången, mer kommer att komma...
/Pia